Huom. Teksti kirjoitettu 30-31.3.2008, mutta serveriongelmien takia julkaisu on vähän myöhässä.


Tänään pelattavassa Jokereiden ja Bluesin välisessä välieräottelussa saattaa olla kyseessä erittäin suuret rahat, enkä nyt vain puhu omista vedoistani. Jos Jokerit voittaa tänään, varmistaa helsinkiläisryhmä paikkansa finaalissa ja ensi kaudella pelattavassa mestarien liigassa. Kärpät varmisti jo paikkansa aiemmin. Liiga on Kansainvälisen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja René Faselin mukaan palkintosummiltaan rahakkain Euroopassa ikinä pelattu seurajoukkueiden välinen turnaus. Kärppien lisäksi tällä hetkellä paikkansa turnauksesta on jo varmistanut venäläinen Metallurg Magnitogorks, ruotsalainen HV71 ja Ceske Budejovice Tsekistä. Lisäksi karsintoihin on paikkansa varmistanut SC Bern Sveitsistä ja Nürnberg Ice Tigers Saksasta. Slovakian finaaleissa pelaavien Slovan Bratislavan ja HC Kosicen voittajajoukkue menee suoraan jatkoon ja häviäjä karsintoihin. Tämä tilanne on 30.4.2008 illalta, joten tätä lukiessasi lisää joukkueita saattaa olla varmistanut paikkansa.

Vaikka liiga tuo mukanaan pelaajarasitteita (loukkaantumisriski kasvaa, mahdollisesti lisäottelut aiheuttavat lisäkustannuksia päivärahojen muodossa, jne.) ja matkakustannuksia, on se kokonaisuudessaan melkoinen kassamagneetti. Tarkat palkintosummat käyn myöhemmin tämän kirjoituksen edetessä läpi. Ensinnäkin kohonneista kustannuksista huolimatta liigan pitäisi tuoda seuroilleen lisää rahaa. Jokainen joukkue pelaa vähintään kaksi kotiottelua, joten lipputuloja luulisi esimerkiksi Jokereiden kohdalla saavan minimissään 8 000 henkilön ottelukohtaisella keskiarvolla. Luultavasti väkeä tulee kuitenkin enemmän. Pelaajia luulisi tämän turnauksen kiinnostavan erityisen paljon, sillä kovat kansainväliset ottelut eivät pelkästään tuo kokemusta, vaan myös toimivat erittäin hyvänä näytönpaikkana ulkomaiden rahakaukaloita ajatellen. Luultavasti NHL:n kykyjenetsijät parveilevat näissä otteluissa normaalia runkosarjamittelöä tiiviimmin ja eurooppalaiset seurajohtajat varmasti huomioivat näissä peleissä onnistuneet pelaajat. Paremmat pelaajat yhdistettynä lisäotteluihin (=lue lisänäkyvyyteen) ja ulkomaita myöten varmasti kiinnostavat sponsoreita. Liigan voisikin nähdä pienistä lisäkustannuksista huolimatta rahamagneettina, joka jo ilman palkintosummia tuo seurojen taskujen pohjalle lisää paljon tarvittua rahaa. Palkintosummat menevät seuraavasti.
Osallistuminen: 300 000€
Lohkovaiheen ottelun voittaminen: 50 000 € (yht. 4 ottelua)
Lohkovoitto: 200 000€ (pääsy semifinaaleihin)
Tappio finaalissa: 500 000€
Voitto finaalissa: 1 000 000€

Toisin sanoen rahaa tulee vähintään 300 000€ palkintosummista. Maksimissaan joukkue voi tienata 1,7 miljoonaa euroa. Tämä vaatisi kuitenkin jokaisen ottelut voittamista, joten sen varaan ei välttämättä voida laskea. Käytännössä kuitenkin mestarin on pakko voittaa 3 ottelua lohkostaan, joten mestaruudesta tulisi lipputulojen lisäksi 1,645 miljoonaa euroa.

Nopealla laskennalla siis Jokerit, Kärpät tai Blues nostaisivat budjettiaan parhaillaan vähän alle puolella. Tämä ei voi olla näkymättä pelaajahankinnoissa ja sitä kautta todennäköisesti menestyksessä. Pahimmassa tapauksessa kourallinen joukkueita saattaa pystyä luomaan joukkueen, joka olisi menestyksen synnyttämän brändin ja lähes jokavuotisen menestymisen takia aivan omaa luokkaansa Suomessa. Jalkapallon puolelta esimerkiksi Rosenborg on tähän tyyliin aivan omaa tasoaan  Norjassa, vaikka ei varsinaisesti olekaan menestyvä joukkue koko Euroopan mittakaavassa. Tällä saattaisi olla koko sarjan tasoa ajatellen huonoja vaikutuksia, suurimpina yllätyksettömyys ja siitä johtuva katsojien katoaminen.

Itse en kiekkofanina voi olla odottamatta tätä turnausta riippumatta siitä, miten Jokereiden ja Bluesin välisessä ottelusarjassa käy. Näissä otteluissa on muinaisia EHL-otteluita enemmän panosta ja vähemmän turhia joukkueita, joten pelin tason pitäisi olla reilusti normaalia tylsääkin runkosarjaottelua viihdyttävämpi. Toivottavasti tämä turnaus onnistuisi ja alustavasti kolmeksi vuodeksi tehty sopimus jatkuisi senkin jälkeen.