Videot tekoihin löytyy artikkelin lopusta. Suosittelisin näiden katsomisen muutamaan kertaan ennen tämän artikkelin lukua, jotta jokainen saisi tarkan kuvan siitä, mitä on tapahtunut.

Yleensä kotoista SM-liigaa on pidetty NHL:ää apinoivana sekä pelikieltojen suhteen linjattomana ja ns. munattomana. Tällä kaudella kuitenkin asetelma on alkanut kääntyä pahasti päälaelleen, eikä tämä tarkoita sitä, että suomalaiset olisivat oppineet jotain oppimisen arvoista. Aiemmin tällä kaudella Chris Simon sai peräti 30 ottelun pelikiellon astuttuaan Jarkko Ruudun luistimen päälle. Kauden edetessä kohti loppuhuipennusta, yksi liigan parhaista puolustajista tekee samanlaisen epäurheilijamaisen tempun. Tempussa ”sian” roolissa ollut Chris Pronger ei myöskään ole tunnettu varsinaisena herrasmiespelaajana, vaan  mies on kerännyt tasaisen varmasti pelikieltoja uransa aikana. Simonin pesäpallolyönnin kaltaiset aivopierut eivät ole kuulunut miehen valikoimaan, mutta pelkästään tällä ei voida selittää 22 ottelun eroa pelikiellon pituudessa.

Mediassa on jo esiintynyt väite, jonka mukaan Prongerin polkaisu johtui siitä, että mies yritti päästä irti Kesleristä. Tällöinhän tilanne ei olisi täysin verrannollinen Simonin tarkoituksenomaiseen astumiseen. Itse katselin videota monta kertaa ja mielestäni Pronger oli jo päässyt irti ennen kuin jalka laskeutui säären/pohkeen tietämille. Teko siis vaikuttaa tarkoitetulta hetken mielijohteesta tapahtuneena tekona. Simonin teosta ei puolestaan saa vahinkoa millään selittelyllä. Lisäksi sivusta katsottuna se näytti paljon harkitummalta kuin Prongerin teko.

Omasta mielestäni potkukohta ei tässä tilanteessa ole erityisen merkittävä tekijä. Prongerin tapauksessa viiltovamman riski oli erittäin suuri, sillä pohkeen päällä ei todennäköisesti ole muuta kuin ohut sukka ja mahdollisesti hikipuvun lahje. Simonin tapauksessa taas luut olivat pahemmin uhattuna. Mahdollisuus osua akillesjänteeseen oli olemassa molemmissa tapauksissa. Onneksi kumpikaan uhri ei loukkaantunut.

Näitä tekoja vertaamalla ei voi olla ajattelematta omaa kotoista liigaa. Toisiaan vastaavista teoista voidaan antaa yli 2/3 lyhyempiä pelikieltoja saman kauden aikana. Vaikka Simonin tekoa voidaan pitää ennakkotapauksena ja harkitun tekotavan takia hieman pahempana, ei 22 ottelun ero pelikiellon pituudessa mene ainakaan omaan päänuppiini. Nyt Pronger vapautuu pelikiellostaan yhden ottelun ennen pudotuspelien alkua. Lyhyemmästä pelikiellosta johtuen prosentuaaliset ansiomenetykset ovat reilusti Simonin menetyksiä alhaisemmat. Tästä herää kysymys pelaajien oikeuksista liigan pelikieltojen suhteen. Voidaanko mediaseksikkäille pelaajille oikeasti antaa pitkiä pelikieltoja kauden ratkaisuhetkillä? Olisiko Prongerin poissaolo playoffeista niin paha, että se haittasi kiekkokulttuurin juurtumista länsirannikolle? Kuinka idolin pahat [kovaan tuomioon johtaneet] teot vaikuttaisivat nuoriin?

Case Pronger

http://www.youtube.com/watch?v=Bt5rBWarx6A

Case Simon

http://www.youtube.com/watch?v=36d6H92ADDc