Kiekkodraaman ensimmäinen tuotantokausi sarjasta "Karalahti" päättyi tänään muutama tunti takaperin Espoon käräjäoikeudesta. Suurta mediahuomiotakin saanut sarja päättyi syytetyn 1 vuoden 8 kuukauden ehdolliseen tuomioon avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Huhujen mukaan tulossa olisi varmuudella tulossa ainakin yksi, mahdollisesti toinenkin tuotantokausi.

Karalahden tarinaa voidaan pitää erittäin omalaatuisenaan urheilumaailmassa. Juniorina Karalahti oli yksi Suomen lahjakkaimmista puolustajista ikinä. Itse asiassa hän oli latautunut, että puheiden mukaan hän ei kesäisin edes treenannut. Karalahti ei kauaa ehtinyt olla liigaringin mukana ennen ensimmäistä todellista skandaalia. Karalahti jäi kiinni kovien huumeiden käytöstä ja soppa oli valmis. HIFK seisoi kuitenkin lahjakkaan juniorin takana vaikeina aikoina ja Jere otti itseään niskasta kiinni. Tuloksena oli muutama aivan mahtava kausi ennen siirtymistä Pohjois-Amerikkaan. Vain taivaan piti olla rajana, mutta toisin kävi. Pullosta ja Karalahden omasta päästä tuli se raja, jonka yli hänen olisi täytynyt päästä ennen kunnon NHL-uran alkamista. Lopulta vaikeiden aikojen jälkeen paluu HIFK:n petopaitaan tuli ajankohtaiseksi ja uudet skandaalit odottivat julkistamistaan.

Lähes koko kesän ajan Karalahti oli kateissa HIFK:lta. Muutaman nuoren kesäringissä olleen pelaajan mukaan joukkueessa vallinneen ilmapiirin mukaan Jereä ei enää tämän pelleilyn jälkeen olisi välttämättä tahdottukaan takaisin. Ääneen sitä ei sanottu, mutta varsinkin joukkueen urallaan eteenpäin haluavat runkopelaajat eivät kuulemma olleet tyytyväisiä. Lopulta HIFK antoi näytteen siitä kuuluisasta "viimeisestä varoituksesta" ja Karalahti sai lähteä. Tämä toimi luultavasti herätyksenä Karalahdelle, sillä hän siirtyi Kärppiin ja sitoutui erittäin tiukkoihin päihdeohjelmiin. Hölmöilyt oli kuitenkin jo hölmöilty ja uusi kaupunki, ympäristö ja pelitoverit eivät saaneet tekemätöntä tehdyksi.

Marraskuun 6 päivä jäi tämän ensimmäisen tuotantokauden huipennukseksi. Karalahti noudettiin Oulusta kesken Kärppien harjoituksien ja mies vietiin Espooseen kuulusteluihin epäiltynä törkeän huumausainerikoksen rahoittamisesta. Jo tässä vaiheessa kiekkokansa alkoi jakautumaan eri leireihin, spekuloimaan tuomioista ja jännittämään tilannetta. Mediaan vuotaneiden tietojen pohjalta mielipiteet tuntuivat muuttuvan monilla aika ajoin, vaikkakin eniten suuntaan tai toiseen kallellaan olevat eivät suostuneet missään tapauksessa joustamaan. Eniten kohua herätti Jeren puhelinkeskustelut, Olli Jokisen huijaaminen ja ns. jauhokuva. Puhelinkeskustelut sisälsivät osittain tiukkaakin tekstiä ja Jere oli jatkuvasti yhteydessä muihin syytettyihin, mutta huumeista ei puhuttu mitään. Tosin ammattimiehet tuskin huutelisivatkaan kauheasti puhelimeen mistään, mikä voisi tuoda vaikeuksia. Vanhalta pelikaveriltaan Olli Jokiselta Karalahti sai huijattua rahaa tekaistulla syyllä. Karalahden mukaan hän olisi ostanut itsensä irti sopimuksesta ja siirtynyt sitten Saksaan. Rahat hän kuitenkin nosti tililtään, antoi Viroon meneville ystävilleen, sai potkut HIFK:sta ja siirtyi Kärppiin. Jeren maine suoraselkäisenä miehenä sai kovan kolauksen. Mediaan vuotanut kuva Karalahdesta istumassa kokaiiniksi epäillyn aineen vierellä sai puolestaan monet tahot suorastaan sekaisin. Vaikka kuva ei kelvannut todisteeksi ja esitutkintamateriaali olisi kuitenkin tullut julkiseksi, osa oli lynkkaamassa syyttäjää tämän päästäessä kuvan lehdille arviolta 2 päivää liian aikaisin.

Oikeudenkäynnin aikana todistamaan kutsuttiin muun muassa Pentti Matikainen, joka vielä sillä hetkellä toimi HIFK:n toimitusjohtajana. Tästä alkoi sitten tarinan tragikoominen osa. Esille tuli muun muassa sellaisia seikkoja, jotka ovat saattaneet olla yhtenä syynä Matikaisen potkuihin ja varmasti vaikuttaneet negatiivisesti pelaajien mielialaan. Karalahden takia HIFK oli muun muassa palkannut taksifirman kyydittämään Karalahden krapula-aamuina kotoa hallille. Tietenkin näin vältettiin rattijuopumukset, mutta näinkö Suomessa hoidetaan ammattiorganisaation asioita? Onko yksi pelaaja niin tärkeä, että hän voi tulla humalassa taksilla hallille ja antaa muiden treenata? Millaista hallaa onkaan tällaiset etuoikeudet tehneet joukkuehengelle. Toinen melko tyly tarina oli Karalahden puheet ryyppäyksestä vapusta juhannukseen. Mahtaa moni pelaaja ilolla muistella hetkiä, jolloin itse treenasi verenmaku suussa ja joukkueen henkiseksi johtajaksi nostettu Karalahti jatkoi putkeaan.

Tänään Karalahdelle annettu tuomio ei ollut kovin mahdollinen, mutta erittäin kova kuitenkin. Nyt ADT todennäköisesti lätkäisee pelikieltoa, jonka seurauksena ensi viikolla 33 täyttävän puolustajan ura on siinä. Miehellä olisi ollut vielä muutamia pelivuosia jäljellä, joiden aikana hän olisi esimerkiksi Saksassa tai Sveitsissä saanut raavittua mukavan eläkekassan kokoon. Karalahden tapauksessa kahden kauden menetyksestä puhutan satojen tuhansien eurojen menetyksestä. Jos ADT ei kuitenkaan anna pelikieltoa, on Jeren markkina-arvo kuitenkin laskenut rajusti. Mies on saanut jo leiman otsaansa, hän ei sovi oikein urheilujoukkueen imagoon ja sponsorit eivät todennäköisesti haluaisi huumeisiin sekaantuneita superjulkkiksia riveihinsä. Lisäksi viimeistään tässä vaiheessa miehen maineen voi sanoa menneen. Hän ehti nousta hyvin uransa alkuvaiheen tuomista ongelmista, mutta tämän tuomion mukana tuomat rasitteet taitavat olla liikaa korjattaviksi. Toivottavasti mies sentään saisi elämänsä kuntoon, jos ei muuten niin tyttärensä takia.

Rangaistukseen johtanut päätös ei varsinaisesti ollut ainakaan itselleni yllätys. Ennen päätöstä syyttämisestä olin aika kahden vaiheilla, mutta tuon jälkeen uskoin vakaasti tuomioon rikosnimikkeestä tai rangaistuksen pituudesta piittaamatta. Noin 95% käräjäoikeuteen menevistä tuomitaan ja joidenkin lähteiden mukaan huumausaineisiin liittyvissä tapauksissa vielä yleisemmin. Lisäksi Karalahti on tunnettu julkisuudenhenkilö ja hyvin tienaava urheilija, joten syytteen hylkäämisestä olisi tullut melko ikävä ja kallis tapaus. Vielä kun katsotaan Jeren selitystä, niin aika sinisilmäinen saa olla. Tästä velkasuhteesta ei ollut ilmeisesti mitään kunnon sopimusta, maksusuunnitelmaa tai välttämättä edes todisteita sen syntymisestä. Jos Jere olisi näin valtavan mediahuomion saaneessa tapauksessa päässyt pälkähästä velkaselityksellä, seuraavan vuoden kuluessa X määrä rikollisia olisi käyttänyt tuota päätöstä mukaillen velkaa syynä rahoitusrikoksiin.

Karalahti voi syyttää tästä kaikesta vain itseään. Hän on omin avuin mennyt mukaan hämäriin piireihin, omin avuin joko velkaantunut tai rahoittanut ja aivan omin avuin hän on hoitanut asiansa hämäräperäisesti. HIFK antoi miehelle "viimeisen mahdollisuuden" lähes vuosittain ja silti hän aivan itse kusi joukkueen suuntaan. Aivan itse hän hylkäsi NHL-uran päihdeongelman järjettömyyteen vedoten. Jos Jere olisi pelannut korttinsa oikein, hän olisi uransa alkuvaiheen hölmöilyistä huolimatta voinut pelata mittavan, menestyksekkään ja  rahallisesti arvokkaan uran Pohjois-Amerikassa. HIFK:n kanssa hän olisi voinut pelata Suomen mestaruuksista kapteenin merkki rinnassaan ja uransa jälkeen nähdä pelipaidan nousevan hallin kattoon. Jerellä olisi ollut mahdollisuudet kunniakkaaseen loppuun, mutta omin avuin hän heitti sen pois.