Eilen illalla koin huvittuneisuutta lukiessani Helsingin Sanomien verkkouutisia. Tänään aamulla päätin katsoa vielä uutiseen tulleet kommentit varmistaakseni, että suurin osa Hesarin lukijoista olisi ollut samaa mieltä kanssani. Huvittuneisuus muuttui kuitenkin lieväksi vitutukseksi. Lyhyesti referoituna uutinen koski alle 18-vuotiaiden MM-joukkueen pelaajien nuuskaamista ja uhkapeliä. Uutisen mukaan yli puolet joukkueesta olisi syyllistynyt näihin rikkomuksiin.

Huvittavaksi tilanteen teki juuri olosuhteet. Varsinaisesti kenenkään ei pitäisi yllättyä siitä, että nuorten urheilijoiden ollessa omillaan nuuska ja rahasta pelattavat korttipelit kuuluvat kuvioon. Käytännössä itse tutustuin rahasta pelattaviin korttipeleihin heti, kun pelireissuilla alkoi olla kolikoita mukana. Ikää ei ollut tuolloin lähelläkään edes kuuttatoista ja aivan varmasti samoissa linja-autoissa mukana olleet vanhemmat tiesivät harrastuksesta. Kuulemani ja lukemani perusteella oma joukkueeni ei ollut mikään poikkeus, pikemminkin yksi monista. Pitäisikö siis olla jotenkin uutisoinnin arvoista, että lähes täysi-ikäiset pelimiehet harrastavat samaa lajia pidemmän tapauksen yhteydessä? Jos positiivisia puolia haetaan, niin omasta mielestäni on kuitenkin joukkuehengen kannalta parempaa tappaa aikaa yhdessä kuin tuijottaa passiivisesti hotellihuoneiden tv-kanavia kämppiksen kanssa.

Nuuskaaminen on vaikeampi kysymys. Käytännössä alle 18-vuotiaiden ei tulisikaan käyttää mitään päihteitä, mutta onko maajoukkuetason turnaus oikea paikka valistaa ja valvoa näitä nuoria? Kaikki leirit läpikäynyt pelaaja viettää alle 10% vuodesta (laskutapana tapahtumapäivät, ei tunnit) maajoukkuekuvioissa. Kuulostaisi vahvasti siltä, että vastuuta yritetään siirtää kouluilta, seuroilta ja vanhemmilta liitolle. Mielettömimmissä kommenteissa pelaajille kuitenkin vaadittiin jopa pelikieltoa maajoukkuekuvioista. Tämä nyt olisi kaikista pahin vaihtoehto, ensinnäkin pitäisi löytää muutenkin vajavaisesti toimivasta juniorimyllystä kymmenkunta uutta maajoukkuetason pelaajaa, jotka eivät käytä nuuskaa. Hyvin nopeasti oltaisiinkin pelaamassa b-tason joukkueita vastaan omalla b-tason maajoukkueella valtaosan lahjakkaimmista pelaajista istuessa kotona.  Tämä ei palvelisi pelaajia, eri maajoukkueita tai edes koko suomalaista jääkiekkoilua pitkällä tähtäimellä. Tosin suomalainen jääkiekkoilu saataisiin romahtamaan paljon helpomminkin ja halvemmalla….

Tästä uutisesta itselleni ainakin tuli mieleen, että nykyään vastuuta pyritään siirtämään aina uusille ja uusille tahoille. Jos nuorten terveyskasvatusta halutaan kehittää, tulee sen tapahtua muualla kuin yksittäisten lajien maajoukkuetasolla. Muutoin kasvatus kohdistuu aivan liian pieneen vähemmistöön, eikä hyötyä välttämättä saada yksilötasoa korkeammalla ollenkaan. Jos/kun nuuska tahdotaan pois urheilupiireistä, pitäisi liittojen toimia yhteistyössä koulujen kanssa. Jos pelkästään Jääkiekkoliitto aloittaa alan lehtien palstoilla nuuskan vastaisen kampanjan, niin nuorten silmissä nuuskan status kiekkoilijoiden aineena vain kasvaa. Ei uutta taloakaan rakenneta vanhan tilalle vain uusimalla yksi seinä.