<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 2.0cm 70.85pt 2.0cm; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Vaasassa on viime viikot eletty sellaista kiekkokuumetta, että helsinkiläistä oikein hirvittää. Mestiksen finaaleja katsoessa ei voinut välttyä ajatukselta, että Vaasassa ollaan tosissaan haluamassa nousua. Kun karsintapaikka varmistui mestaruuden myötä, nousi kuume huippulukemiin. Tästä osoituksena oli Sportin kannattajien vyöryminen Poriin. Yksi erittäin suuri ongelma näissä karsinnoissa kuitenkin on. Niitä ei televisioida missään, vaikka kiinnostusta jo pelkkiin finaaleihin oli huimasti. Nyt on käynyt niin, että kauden ehkäpä tunteikkaimmat pelit Suomen kamaralla jää väliin sadoilta tuhansilta ihmisiltä. Jos liiga pidetään avoimena, tulisi ensi kauden televisiosopimuksia tehdessä huomioida myös karsinnat. Nämä pelit kiinnostavat yleisöä.

 

Sport on pyrkinyt korjaamaan televisioinnin puutetta jakamalla nettikaistallaan streamia otteluista. Ajatus on suorastaan loistava, mutta valitettavasti toteutus on tämänpäiväisen perusteella jotakin luokattoman ja surkuhupaisan väliltä. Sport ilmoitti myyvänsä 2 000 tunnusta 5€ kappalehintaan. Näillä tunnuksilla olisi pitänyt pystyä katsomaan Internetyhteyden kautta ottelua. Nyt vain kävi niin, että varattu kaista ei tunnu riittävän edes 2 000 katsojalle, vaan Jatkoajan keskustelupalstat täyttyvät valituksista. Sport siis käytännössä laskuttaa tuotteesta jota se ei pysty tarjoamaan. Tämä on kuitenkin vain tekninen ongelma. suurin virhe tuli tehtyä siinä, että kaistaa varattiin alunperinkin vain tuolle kahdelle tuhannelle. Kysyntää olisi varmasti ollut reilusti enemmänkin, mistä osoituksena oli tunnusten loppuminen kesken jo hyvissä ajoin. Tietenkin ilman mainostusta esimerkiksi pääkaupunkiseudulle.

 

Ajatus nettilähetyksistä on suorastaan loistava. Sportin tapauksessa halli tullaan karsinnoissa myymään loppuun vaikka ottelu lähetettäisiin suorana TV-lähetyksenä parhaaseen aikaan, näytettäisiin isoilta ruuduilta ympäri kaupunkia, selostettaisiin radiossa ja jaettaisiin Internetissä. Toisin sanoen näillä lähetyksillä Sport pystyisi tekemään kymmeniätuhansia euroja ”ylimääräistä” voittoa ja tarjoamaan liputtomille mahdollisuuden tukea joukkuetta ja samalla viihtyä. Internetkaista ei maksa erityisen paljon ja markkinoinnin voisi hoitaa ostamalla mainospaikan Jatkoajasta ja lähialueiden lehdistä. Asiakaspalvelun ja mediamyynnin voisi jättää toimiston tyttöjen huoleksi ja selostuksen, kameroiden ja mahdollisen leikkauksen ei pitäisi tuoda liikaa kuluja.

 

Tein pieniä laskelmia perustuen jollakin tavalla realistisiin lukuihin. Tulos oli melko karu. 5 000 katsojan saavuttaminen 5€ hinnoilla olisi täysin realistinen arvio oikealla markkinoinnilla. Tästä tuloja saataisiin 25 000€. Toimistolla tarvittaisiin asiakaspalveluun muutama henkilö, jotka 30€/h kuluilla per työtunti tekisivät neljän tunnin lähetyksessä 2*30€*4 = 240€ kuluerän. Palkkaan on laskettu työeläkemaksut ja muut mukavat. Mediamyynnin pitäisi sujua normaalina työaikana, jolloin en näe sen hinnan määrittelyssä järkeä. Mainospaikkojen oston ja myynnin voisi katsoa painottuvan niin, että nollatulokseen päästäisiin. Tämän pitäisi olla mahdollista myymällä mainostilaa lähetyksestä. Jos kaistan, kuvaajien ja selostajien budjetiksi laitettaisiin yhteensä esimerkiksi 4 500€, oltaisiin lopussa hiukan yli 20 000€ voitolla. Käytännössä suurempiinkin voittoihin olisi mahdollisuus, sillä nyt kaistalle ja toimittajille on varattu melkoinen potti. Lisäksi mainosmyynnillä olisi mahdollisuus saada kasaan lisää euroja. Ongelmana on kuitenkin aikataulu ja maine. Kuten tänään nähtiin, toimistolla ei olla oltu täysin hereillä. Seuraava kotiottelu taitaa tulla liian aikaisin, eli suuria muutoksia ei välttämättä ehditä tehdä. Lisäksi nykyiset ongelmat eivät vaikuta ainakaan positiivisesti kuluttajien luottamukseen.

 

Liigassa vastaavan järjestäminen ei liene ainakaan suuressa mittakaavassa edes tavoiteltavaa nykyisessä ilmapiirissä. Ottelut on erittäin harvoin runkosarjan aikana loppuunmyyty ja yhdestä katsojasta tuleva voitto lienee taloudellisesti merkittävämpi silloin, kuin katsoja on katsomossa. Toisin sanoen Internetlähetykset söisivät joukkueiden taloutta kannustamalla ihmisiä jäämään kotiin. Lisäksi televisio-oikeuksien haltijat määrittelevät jo nyt erittäin tarkasti joukkueiden julkaisemaa videomateriaalia. Sopimusten tarkistuttaminen tuskin tulee kysymykseen, sillä jos liigajoukkueet tahtoisivat saada toisen osapuolen kannalta selvästi heikentävää parannusta, tulisi heidän antaa jotain vastineena. Tästä johtuen joko televisioinnista saatavat rahat vähenisivät tai televisioitavien otteluiden määrä kasvaisi. Jo tällä kaudella on nähty miten televisiointi vaikuttaa negatiivisesti pääsylipputuloihin. Näistä seikoista johtuen uskaltaisin väittää, että liigassa vastaava järjestely toimisi vain ja ainoastaan sellaisissa tapauksissa, joissa joukkueella on vetovoimaa ja auttamattoman pieni halli.