Eilen illalla Jatkoajan sivuilla julkaistiin artikkeli pelaajayhdistyksen koulutusta koskevan tutkimuksen pohjalta. Tutkimuksen mukaan joka viides liigakiekkoiluja ei omaa peruskoulun päättötodistuksen lisäksi mitään muuta todistusta. Tutkimustulos ei ole oikeastaan kauhean yllättävä, mutta sitäkin huolestuttavampi.

Liigapelaajan keskiansio vuodessa on hiukan yli 60 000€. Kuukausituloksi muodostuu siis mukavalta kalskahtava 5 000 €. Totuus on kuitenkin tarua tylsempää: jos tähtipelaajien ansiot poistettaisiin tilastosta, saataisiin luultavasti normaalin liigakiekkoilijan tuloja paremmin vastaava luku. Esimerkiksi Iltalehden tietojen mukaan Bluesin ja HIFK:n kauden 2006-07 joukkueista vain kahdeksan pelaajaa (per joukkue) tienasi yli 60 000€. Kalpasta tuon rajapyykin ylitti vain kaksi pelaajaa ja Jypistä vain Wallinheimo. Toisin sanoen siis pienen pelaajaryhmän tulot nostavat koko liigan keskiarvoa erittäin paljon. Tein taustatutkimusta ja 194 mainitusta pelaajasta vain 77 tienasi yli 60 000€.

Jos siis oletetaan, että hyvin harvalla liigakiekkoilijalla on edes mahdollisuutta kerätä uransa aikana säästöön merkittäviä summia ja noin 30% pelaajista joutuu lopettamaan loukkaantumisiin, herää kysymys miten pelaajat selviävät ilman koulutusta uransa jälkeen. Pääkaupunkiseudulla asuvat voivat esimerkiksi tehdä helposti kenttätutkimusta menemällä Sörnäisten, Kallion tai Alppilan kuppiloihin arki-iltoina ja kysellä rappioituneimman näköisiltä ihmisiltä näiden taustoistaan. Yllättävän moni on urheillut ja uran loputtua joko loukkaantumiseen tai näytönpaikkojen puutteeseen jäänyt elämässään tyhjän päälle. Omien havaintojeni perusteella väittäisin, että urheilu huipulla (A-nuorten SM-liigasta alkaen) on verrattavissa kokopäiväiseen vaaralliseen työhön. Valitettavan monille tästä tausta ei jää käteen muuta kuin elinikäinen vamma, tuhlattu nuoruus ja synkkä tulevaisuus.

Parempien urheilijaeläkkeiden ja kouluttautumistukien sijaan voitaisiin siirtyä Yhdysvaltojen yliopistourheilua muistuttavaan järjestelmään. Olisiko täällä mahdoton järjestää yhdessä lukioiden, ammattikoulujen ja ammattikorkeakoulujen kanssa järjestelmä, jossa nuorten pelaajien opintoja tarkkailtaisiin sekä joukkueen että koulun taholta? Tällöin olisi mahdollista järkeistää ajankäyttöä, saada joustoa molemmilta tahoilta ja ennen kaikkea tukea nuorten kouluttautumista. Tällöin saataisiin ehkäistyä melko tehokkaasti urheilijoiden tippumista tyhjän päälle ja todennäköisesti veronmaksajien rahoillekin saataisiin parempaa vastinetta.

Omasta elämästäni voisin kertoa episodista, joka kuvaa hyvin vaikeutta yhdistää (palkaton) työ ja opiskelu. Nuori lupaava pelaaja nostettiin joukkueensa A-nuorten riveihin ali-ikäisenä. Mies opiskeli urheilupainotteisessa koulussa, mutta silti hän päätyi lopettamaan koulun. Samaan aikaan samassa asemassa oleva joukkuekaveri jatkoi opiskelua normaalissa lukiossa. Tällä kaudella lukiossa opiskellut (ja sittemmin valmistunut) pelaaja takoi samalta pelipaikalta enemmän pisteitä, keräsi enemmän peliaikaa ja todennäköisesti pelasi itselleen paikan kuuden pelaavan puolustajan joukosta ensi kaudelle. Koulunsa kesken jättäneelle pelkkä liigasopimus tämän kauden esitysten pohjalta olisi hyvä saavutus. Tarinan opetuksena ei ollut kertoa sitä, kuinka vain opiskelujen avulla voi menestyä urheilussa. Pointtina oli ennemminkin kertoa, kuinka nuoren pelaajan on vaikea ennustaa tulevaisuuden pelitasoaan junioriuran perusteella.

Noh, turha tässä on heittää kirvestä kaivoon nuorten urheilijoiden takia. Monet tulevat aivan varmasti menestymään elämässään vaikka urheilupuolella menestystä ei tulisikaan. Urheilun kautta on mahdollista saavuttaa monia taitoja, joita ei voi opiskella kirjoista tai oppia luennoilta. Jos nuori ihminen on pystynyt treenaamaan itsensä kansallisen kärjen tuntumaan erittäin vaativassa joukkuelajissa, täytyy hänellä olla sellaisia taitoja, joille on työelämässäkin tarvetta ja kysyntää.

Linkki Jatkoajan artikkeliin http://jatkoaika.com/smliiga.php?sivu=kolumnit&id=7603
Linkki Iltalehden palkkatietoihin http://www.iltalehti.fi/verot/200711096828832_vr.shtml