Aina muutaman vuoden välein saa kuulla hehkutusta siitä, miten juuri tänä vuonna on kaikkien aikojen kovimmat MM-kisat. Perustelut ovat lähes täysin pohjautuneet pelaajalistojen vertailuun huipputähtien lukumäärällä. Kovin MM-turnaus on jo lähes täysin kulunut puhki ilmaisuna, mutta silti itse käyttäisin sitä juuri näistä kisoista ja perusteena pidän ympäristöä ja keskimääräisen pelaajan taitotasoa yhdistettynä kirkkaimpien tähtien luku määrään.

Pelipaikaksi valitun Kanadan ansiosta kisat ovat luoneet kiinnostusta joka puolella. Kanada on jääkiekkoilijalle paikkana vähän sama, kuin San Francisco hipille tai World of Warcraft himopelaajalle. Tämän ansiosta mediat ympäri kiekkoilevan maailman ovat puhuneet kisoista jo hyvän tovin ja NHL-pelaajista on kysynnän lisäksi ollut ennennäkemättömästi tarjontaakin. Mediahuomio Atlantin läntisellä puolella on itse asiassa  ollut MM-kisojen suhteen ennennäkemätöntä. Koskaan aiemmin pohjoisamerikkalaiset tiedotusvälineet eivät ole kirjoittaneet ja puhuneet näistä kisoista tällä volyymilla. Kansainvälinen Jääkiekkoliitto voikin onnitella itseään hyvin valitusta kisaisännästä.

Pelaajalistat ovat pääsääntöisesti vakuuttavia. Tätä kirjoittaessa jo muun muassa ”Aleksanteri Suuri”, Sergei Fedorov, Dany Heatley, Aleksandr Semin, Jason Spezza, Ryan Getzlaf ja Ed Jovanovski ovat ilmoittaneet tulostaan. Listaa voisi vielä jatkaa kymmenillä nimillä. Jotain näistä järkyttävän kovista nimistä kertoo se, että mukana on jopa joukkueidensa tehokkaimpia pelaajia ja pistepörssin kovimman kärjen miehiä. Osaltaan tähän kovuuteen auttoi Philadelphian voitto pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Tämän voiton ansiosta peräti kolme venäläistä maailmanluokan pelaajaa vapautui kisoihin.

Itse odotan mielenkiinnolla varsinkin Venäjän otteita. Joukkueessa on aivan järkyttävästi kiekollista taitoa ja pistepörssin kärkinimiä. Tässä piileekin Venäjän suurimmat mahdollisuudet ja ongelmat. Jos venäläisten peli loksahtaa kohdilleen, tullaan kisoissa näkemään tukuittain kauniita maaleja ja Venäjä taistelemassa kirkkaimmista mitaleista. Jos taas pelaajia ei saada roolitettua oikein ja pelaajien egot nousevat joukkueen menestyksen edelle, on Venäjä taas samassa tilanteessa kuin jokunen vuosi takaperin kotikisoissaan. Venäläisiltä onkin syytä odottaa menestystä, mutta varautua rajuun alisuorittamiseen.

Toinen mielenkiintoinen joukkue on isäntämaa Kanada. Aivan venäläisten tasoa ei Kanadan kiekollinen taito ole, mutta silti joukkueessa on kovan luokan pelimiehiä. Mikä tärkeintä, joukkue on monipuolisemmin rakennettu ja kanadalaiseen joukkueurheiluun ei ole samalla tavalla kiinnittynyt ajatus omasta menestymisestä, vaan joukkueen tärkeyttä on jankutettu jo pienestä pitäen. Toisaalta kotijoukkue ei pariinkymmeneen vuoteen voittanut kisoja, joten Kanadalla on tilastot vastassaan. Tässä vaiheessa on kuitenkin syytä muistella niitä isäntämaita, jotka kisoja ovat viimeisten vuosien aikana järjestäneet kisoja. Potentiaalisia mestarisuosikkeja kisaisäntien joukossa ei ole ollut läheskään joka vuosi.

Suomi on taas vaihteeksi altavastaajana kisoissa. Vaikka odotukset ovatkin korkealla, on pakko pitää realistiset tavoitteet. Ennakkoon Suomi on kisojen 5-7 parhaan maan joukossa ja takana on monia yllätykseen pystyviä maita. Toisaalta sitten viime vuosikymmenen puolivälin jälkeen Suomi ei ole ennakkoon ollut kovin maa kisoihin valmistauduttaessa missään vaiheessa. Itse lasken minimitavoitteeksi puolivälieräpaikan, kaikki sen jälkeen tullut mukava lisämauste. Yksittäisissä otteluissa voi tapahtua mitä vaan ja yhdellä oikeaan suuntaan suuntautuneella pomppukiekolla Suomi saattaa jopa pelata mitaleista.

Kisojen parhaan pelaajan metsästys ennen ensimmäistäkään peliä on yleensä vähän sama asia kuin mökkitikan viskely tukevassa humalassa; välillä osuu, useimmiten ei. Tästä huolimatta olen itse päättänyt nostaa Ovetchkinin kisojen ennakolta parhaaksi pelaajaksi. Mies on tällä hetkellä mielestäni lähimpänä täydellisen pelaajan prototyyppiä ja varsinaisia pelillisiä heikkouksia ei miehestä tunnu löytyvän. Toisaalta Bykov on ennenkin peluuttanut Aleksanteri Suurta pienellä peliajalla rikkovissa kentissä ja joidenkin lähteiden mukaan hän ei olisi täydessä kunnossa tällä hetkellä. Tosin vastaavia puheita lähtee liikkeelle milloin mistäkin ja suurin osa osoittautuu uutisankoiksi.

Lopetetaan tämä artikkeli vielä kymmeneen veikkaukseen kisoista. Huomioi tilanne: veikkaukset kirjoitettu alkuillasta 28.4.

1. Aleksanteri Suuri voittaa pistepörssin
2. Venäjä voittaa koko kisat
3. Slovenia karsii paikastaan A-sarjassa JA varmistaa sen
4. Suomi sijoittuu Ruotsin alapuolelle
5. Suomi jättää vastustajan kerran nollille
6. Neljän parhaiten sijoittuneen maan joukosta Kanada kerää eniten jäähyminuutteja
7. Kritiikki Sheddeniä kohtaan ei laannu missään vaiheessa kisoja.
8. Vehanen torjuu ainakin yhdessä ottelussa
9. Ainakin yksi suomalainen tippuu vielä riveistä loukkaantumisen takia
10. Teemu Selänne pelaa kisoissa