Kesä oli ja kesä meni. Työkiireiden jälkeen on mukava istua koulujen koville penkeille, odottaa liigakauden alkua ja miettiä tulevia. Joku viisas on kuitenkin sanonut, että nykyisyyden ja tulevaisuuden voi ymmärtää vain menneisyyden kautta. Päätinkin nyt kerätä tähän vähän menneiden aikojen tapahtumia ja listata jääkiekon hulluimpia tapauksia. Jos joku nautti tämän kirjoituksen lukemisesta, paljon lisää hulluuksia löytyy esimerkiksi Jäähyaition (www.jaahyaitio.net) mainioilta sivuilta. Tämän artikkelin jutut on kaivettu useista eri lähteistä, tärkeimpinä kuitenkin Jatkoaika ja Wikipedia. Osa tarinoista on saattanut muuttua samalla tavalla kuin viesti lasten suosimassa rikkinäisessä puhelimessa, joten suhtautukaa näihin pienellä varauksella. Joistakin tapauksista löytyy esimerkiksi Youtubesta materiaalia.

Tarasov
Anatoli Tarasov oli ehkä yksi jääkiekkomaailman tunnetuimmista neuvostoliittolaisista valmentajista ja luultavasti myös sadistisin. Miehestä liikkuu paljon legendaa ja kaikkien todenperäisyyttä voi jokainen arvioida itse. Tässä kuitenkin muutama:

  • Firsov oli Tarasovin luottomies, mutta tämä luotto ei näkynyt ainakaan kevyempinä harjoituksina. Firsov joutuikin pitämään yhdellä kädellä Volga-autoa ilmassa yli 5 minuuttia. Jotta nautinto olisi maksimoitu, hoki valmentaja vieressä kokoajan miten miehen pitäisi kestää tämä tilanne. Rääkki ei kuitenkaan päättynyt tähän, vaan harjoitustuokion jälkeen miehet menivät pelaamaan tennistä, Firsov tosin murtuneella kädellä.
  • Aleksandr Ragulin kertoili Tarasovin tykänneen harjoitella koripalloa pelaajiensa kanssa. Koska jääkiekkoilijat ovat kuitenkin vähän liian lyhyitä kyseiseen lajin, piti neuvostopelaajien kantaa toveriaan olkapäillään. Käytännössä siis kaksi jääkiekkoilijaa vastaa Tarasovin kirjoissa yhtä koripalloilijaa.
  • Tarasovilla oli paljon päätäntävaltaa pelaajien palkkojen suhteen ja hän saattoikin väliaikaisesti tiputtaa palkkaa melkein 20% prosentilla. Vielä kun tietää miten venäläiset tykkäävät vodkasta ja valmentajat eivät pidä pelaajien juomisesta, oli aina joku Tarasovin pelaaja rangaistuspalkalla. Neuvokkaat pelaajat kuitenkin sekoittivat välillä vodkaa maitoon, joivat konjakkia teenä.
  • Yhden huhun mukaan Tarasov oli pelaajien virheiden suhteen erittäin tiukka. Hän hyväksyi ”rauhallisesti” pelaajan ensimmäisen virheen, mutta ei enää toista. Jos pelaaja toisti saman virheen (alkaen harhasyötöstä) samoissa harjoituksissa, Tarasov niin sanotusti veti pelaajaa turpaan. Neuvostosysteemin tuntien pelaajat tuskin pahemmin pistivät vastaan, vaikka huippunsa treenattuina urheilijoina olisivat fyysisesti siihen pystyneetkin.

Link Gaetz
Gaetz ei loppujen lopuksi tehnyt huikeaa uraa NHL:ssä, mutta silti mies on saanut nimensä esille kiekkoilun saralla useaan otteeseen. Jos jotain voi pitää "sekopäisenä kanadalaisena enforcerina", niin Gaetzia.

  • Vuonna 1988 varaustilaisuudessa Minnesota North Stars (nyk. Dallas Stars) huusi ensimmäisenä Mike Modanon suojaamaan North Starsin tulevaisuuden. Toisella kierroksella huudettiin Gaetz suojaamaan Modanoa. Sanonnan mukaan kolmannella kierroksella olisi huudettu hyvä lakimies suojaamaan Gaetzia jos se vain olisi ollut mahdollista. Huhun mukaan mies olisi tullut oluiden kanssa varaustilaisuuteen ja tietenkin silmät mustana saatuaan osuman pesäpallomailasta. Miehen tuntien kyseessä ei tuskin ollut ylimääräinen baseballharjoitus.
  • Vuonna 1993 mies murtautui entisen pelikaverinsa asuntoon ja päätti pitää hauskaa. Hän varasti television ja ulosti sängylle. Todennäköisesti uhri ei kuitenkaan ollut suuri vihamies, sillä mies totesi vain kyseessä olevan Linkin merkki.
  • Mies on saanut potkut käytännössä jokaisesta edustamastaan joukkueesta. Syinä on ollut milloin oman joukkuekaverin hakkaaminen kapakkatappelussa, varastanut joukkueensa toimistolta postia, tapellut valmentajien kanssa tai saanut pitkiä pelikieltoja.
  • Kun Link oli Edmontonin farmissa, hänen äitinsä soitti joukkueen toimistolle ja pyysi olemaan nostamatta miestä edustusjoukkueeseen. Jos hänet olisi nostettu, olisi kasvaneet palkkashekit todennäköisesti menneet isompiin alkoholi- ja huume-eriin.

Chris Simon
Tappelijaksi Simon on harvinainen: hän ei ole ikinä murtanut nenäänsä tai menettänyt hampaita ja parhaillaan hän on tehnyt 29 maalia yhden kauden aikana. Kaukalossa hän on kuitenkin aiheuttanut hämmennystä, pahennusta ja pelkoa useaan otteeseen epäurheilijamaisilla teoillaan.

  • Tuoreimpana pahana tekonaan Simon astui tarkoituksellisesti maassa makaavan Jarkko Ruudun säären päälle. Teko tallentui erittäin selvästi videolle ja samalla mies teki uuden ennätyksen: 30 ottelun pelikielto NHL:ään. Edellinen ennätys oli hänen nimissään, joten hänen voidaan sanoa ”kaunistelleen” tilastoaan.
  • Ennen Ruudun telomista Simon oli kuitannut NHL:n siihen mennessä pisimmän pelikiellon pelaamalla baseballia kaukalossa. Rangersin Hollweg taklasi ensin Simonia täysin puhtaasti, mutta mies ei jättänyt tätä tekoa kostamatta. Simon huitaisi kahdella kädellä tyylipuhtaan pesäpalloiskun kohti vastustajan kasvoja, mutta Hollwegin onneksi isku osui ensin olkapäähän ja pahimmilta vammoilta vältyttiin. Tuloksena 25 ottelun pelikielto.
  • Kaudella 1997 mies aiheutti pahennusta kutsumalla Oilersin riveissä pelannutta Grieriä neekeriksi (eng. nigger) ja vaikka sanat eivät tallentuneet minnekään, kuittasi Simon kolmen ottelun pelikiellon. Viha ei kuitenkaan jäänyt kytemään, vaan miehet pelasivat muutaman vuoden päästä saman joukkueen väreissä.

Marty McSorley
McsSorley tunnettiin yhtenä aikansa kovimpana kiekkotappelijana ja hän saikin hoitaakseen muun muassa Wayne Gretzkyn suojelun Kingissä. Hänenkin uraansa on kuitenkin sävyttänyt muutamat arveluttavat teot kaukalossa ja myöhemmin sen ulkopuolella. Jo uransa aikana hän kuitenkin pääsi valokeilaan kaukalon ulkopuolisilla teoillaan: hän esitti pienen roolin muun muassa elokuvassa Con Air.

  • Ennen Simonin tekoja, McSorley piti hallussaan NHL:n pisintä pelikieltoa. Vuonna 2000 ottelussa Canucksia vastaan oli peliaikaa jäljellä enää muutama sekunti kun McSorleyn päässä napsahti. Hän löi vastustajan Donald Brashearia pesäpalloiskulla päähän takaapäin. Tuloksena oli ensin loppukauden kestävä pelikielto, joka myöhemmin muutettiin vuoden pelikielloksi. McSorley kuitenkin lopetti NHL-uransa tähän, joten tilastoihin jäi 23 ottelun pelikielto. Tapauksen jälkeen hän pelasi vielä 11 ottelua IHL:ssa.
  • Vain vähän aikaa pelikieltonsa jälkeen McSorley pääsi taas uutisiin, tällä kertaa kaukalon ulkopuolella sattuneesta tapauksesta. Mies tuomittiin aseellisesta pahoinpitelystä 18 kuukauden ehdonalaiseen. Mielenkiintoista kuitenkin on se, että kyseinen oikeustapaus johtui miehen hyökkäyksestä Brashearia vastaan. Onneksi sentään siviilioikeudessa ei ravata jokaisen kaukalotappelun jälkeen…

Clint Malarchuk
Toisin kuin muut tähän mennessä esille nostetut tapaukset, tälle onnettomuudelle ei voi edes kuvitella nauravansa jälkikäteen. Kaudella 1989 Uwe Krupp ja Steve Tuttle törmäsivät puolustusalueella traagisin  seurauksin. Tuloksena ei ollut irtokiekko tai maali, vaan Tuttlen luistin viilsi Malarchukin kaulan auki. Verta pulppusi saman tien roppakaupalla jäälle ja selostajatkin menivät hiljaiseksi. Varmasti yleisönkin joukossa monet haukkoivat henkeään ja pelkäsivät miehen kuolevan. Yleisössä oli muun muassa Malarchukin äiti, ja jälkikäteen mies on sanonut ajatelleensa, että ei tahdo oman äitinsä nähdä hänen kuolevan silmiensä edessä sillä tavalla. Nopean hoidon ansiosta Malarchuk kuitenkin säilytti henkensä ja pelasi vielä sen jälkeen maailman kovimmassa liigassa. Nykyään hän on Blue Jacketsin maalivahtivalmentaja.

Mal Davis VS Matti Forss


Jo oli aikakin päästä suomalaisen kiekkoilun pariin. Kaudella 1986-87 pelattiin Lukon ja TPS:n välillä ottelu, jota muistellaan vieläkin. Mal Davikselle vihellettiin jo kolmas jäähy ottelussa, kun Lukon maalilla torjunut Jarmo Myllys luisteli miehen luokse soittamaan suutaan. Davis ei tätä suvainnut ja antoi suoran laulaa. Lukon Forss luisteli auttamaan maalivahtiaan ja tappelu oli valmis. Tuomari lopetti tappelun ensimmäisen erän lähettämällä miehet suihkuun, mutta kongi ei ollut vielä kumahtanut. Tappelu jatkui lukon kopissa ja lopulta Lukon Palmerin avustuksella tappelu saatiin lopetettua. Paikalla oli kuitenkin Turun Sanomien kuvaaja ja mediamylly oli valmis. Osa vaati jopa Daviksen karkottamista maasta, mutta lopulta tuloksena oli kolmen ottelun pelikielto TPS:n nikkarille ja yhden ottelun pelikielto Forssille. Huhujen mukaan miehet olivat liigan ”kuulusteluja” varten sopineet juonen puhelimessa…

Andreas Andersson
Helmikuun 12. päivänä Andres Andersson teki pisteet 1+1 HV71:n voittaessa Linköpingin 4-0. Tässä vaiheessa monet varmasti pyörittelevät päätään ja miettivät miten tästä saa jotain erikoista. Noh, mainittakoon miehen olevan oman joukkueensa kakkosmaalivahti, joka on jäänyt maajoukkuevahti Stefan Livin kakkoseksi. Varmasti joukkueen valmentaja kuitenkin oli tyytyväinen miehen esityksiin tuona pimeänä helmikuun iltana…

Gordie Howen nimiin on annettu tilanne, jossa pelaaja tekee 1+1 tehot ja tappelee kerran. Tämä Gordie Howe-hattutemppu ei ole ollut SM-liigassa liian yleinen johtuen tappeluiden vähäisyydestä ja niiden erikoismiesten rajallisista taidoista. AA-hattutemppu kuitenkin on omien tietojeni mukaan ensimmäinen omassa luokassaan silloin, kun tarkkaillaan ammattilaissarjoja. Toki maalivahdit ovat onnistuneet maalinteossa Ruotsissa aiemminkin ja onpa suomalaista esimerkiksi  Vesa Toskala ja Jarmo Myllys saaneet nimensä tuohon sarakkeeseen.