Maalivahdit ovat pelipaikkansa takia nousseet usein otsikoihin. Pelipaikan luonteen takia maalivahdeilla raja sankarin ja konnan välillä voi olla yhdestä ainoasta virheestä tai torjunnasta kiinni. Monet huonosti esiintyneet tai taidoiltaan vajavaiset kenttäpelaajat ovat nousseet jopa kulttimaineeseen, mutta maalivahtien suhteen yleisö on kriittisempi. Nyt meneillään olevaa kautta voidaan kuitenkin pitää vähintäänkin erikoisena. Koska usealla joukkueella on ollut maalivahtien suhteen mielenkiintoisia tapauksia, käsittelen nyt maalivahteja joukkueittain. Kaikista joukkueista ei varsinaisesti ole pahemmin sanottavaa, joten jätin ne huomioimatta.

HIFK

Lundell on ollut oikeastaan koko uransa ajan ristiriitainen persoona. Joukkueen fanit ovat jakautuneet melko rajustikin eri puolille arvioitaessa Janin peliä. Usein tämä on johtanut tilanteisiin, jossa esityksiä arvioidaan liiankin paljon tunteella. Kun Ahlqvist sai vihdoinkin näytönpaikan, hän onnistui melko hyvin. Kuin kohtalon oikusta Lundellin selän oireiltua myös AA joutui pahan sairastumisen takia sivuun kauden loppuhetkillä. Tämä johtikin mielenkiintoisiin hetkiin Nordiksella. Kun nuori Suomisarjaa, Mestistä ja junioripelejä tällä kaudella pelannut Jani Nieminen nousi viikossa ainoaksi tolpillaan pysyväksi maalivahdiksi, oli moni valmis tuomitsemaan Hifk:n. Itseasiassa pahimmillaan tilanne oli sellainen, että Hifk:n kokoonpanossa maalivahtien keski-ikä oli 18 ja kumpikaan maalivahti ei ollut torjunut yhdessäkään liigaottelussa. Tuhkimotarinat usein syntyvät tällaisista lähtökohdista, eikä Nieminen pettänyt. Tähän mennessä [kirjoitettaessa Hifk-Blues otteluparista on pelattu 2 ottelua] Nieminen on torjunut kuin kokenut konkari, fanit ovat asettuneet Janin taakse ja varsinkin Lundellin epäonnistuminen TPS:ää vastaan asetti Baxterin pahaan koloon. Jos Nordiksella ei tällä kaudella olla nähty maalivahtidraamaa, ei missään olla.

Jyp

Jyväskyläläiset lähtivät kauteen kovin satsauksin. Immosen paluu ja Helmisten saaminen nostivat joukkueen osakkeita rajusti ja maalivahtipelin piti olla Wallinheimon ansiosta aivan kärkitasoa. Alku olikin mainio, mutta  sitten pamahti pommi: Wallinheimo siirtyy loppukaudeksi Venäjälle. Siirto sinällään oli ymmärrettävä, sillä se toi rahaa joukkueen hallisaneeraukseen ja mahdollisti Wallinheimon sopimuksen ensikaudeksi, koska hän saa eläkerahat kerättyä kasaan nyt Venäjällä. Toisaalta tämä yllätyssiirto asetti Jypin myös pahaan paikkaan: lähtökohtaisesti yhtä hyvää maalivahtia ei ollut vapaana, joukkueelle kiistattoman ykkösmaalivahdin siirtyminen ei ollut varsinainen luottamuslause ja Tuokkola joutui pahaan paikkaan. Paineet Wallinheimon saappaissa olivat luultavasti Jypin hyvästä sarjasijoituksesta ja satsauksista johtuen erittäin kovat. Epäonnistuessaan Tuokkola olisi hyvin nopeasti huomannut uuden maalivahdin saapuneen Jyväskylään. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Tuokkola on pelannut hyvin. Toisaalta mitä mahtaa miehen päässä nyt liikkua, kun hyvästä kaudesta huolimatta ensikaudeksi ei ainakaan lähtökohtaisesti ole vastuuta tiedossa?

Jokerit

Muutaman kauden takaiset maalivahtisekoilut piti olla historiaa Markkasen tulon jälkeen. Markkasta voidaan pitää jopa kaikkien aikojen kaappauksena. Mieshän omaa paljon NHL-kokemusta aina 7. loppuottelua alkaen, on esiintynyt kansainvälisissä peleissä  ja ikänsä puolesta on maalivahti parhaassa iässä. Heti siirron jälkeen keskustelua aiheutti kuitenkin Markkasen linkki Saipan suuntaan osakeomistajuuden takia. Lisäksi Markkanen sai osittain aiheetontakin kritiikkiä otteistaan. Jotta kakku olisi täydellinen, aivan kauden loppuun tuli loukkaantuminen ja Markkanen sai kritiikkiä siitä, että ei tajunnut ottaa heti lepoa. Tällä hetkellä Jokereiden maalissa onkin Saipan entinen kolmosvahti Joni ”huikea jamppa” Puurula, joka on lynkattu fanien toimesta jo ennakkoon. Syy Puurulan siirtoon johtui Hovisen epäonnistumisesta ja tarpeesta päästä pelaamaan edes junnupelejä. Hovinen menetettiin telakalle jo kauden alkaessa. Tällä hetkellä Markkasen loukkaantumisesta ei oikein ole tarkkaa tietoa. Huhuissa on ollut ainakin polvivamma, nivusvamma, angiina ja vatsatauti. Paluusta on myös kuulunut huhuja, mutta varmuudella mies ei ainakaan kolmannessa puolivälieräottelussa ole kokoonpanossa. Puurula on mielenkiintoisessa asemassa. Jos mies onnistuu, johtuu se fanien näkökulmasta katsottuna kenttäpelaajista. Jos mies pelaa edes keskinkertaisesti, pitäisi hänet lähettää Mestikseen.

Kärpät

Kauden alussa Kärppien maalinsuun piti olla hyvissä käsissä. Tarkki oli torjunut joukkueen mestaruuteen edelliskaudella ja Suomalainen oli osoittanut pystyvänsä tarvittaessa tuuraamaan. Kiekkojumalien oikut ovat kuitenkin usein arvaamattomia ja Tarkin epäonnistuttua Kärpät hankki HPK:sta Chiodon ja Suomalainen lähti muualle etsimään peliaikaa ja –paikkaa. Chiodo ei viime kaudella vakuuttanut pleijareissa ja ainakin jokerifanit näkevät vieläkin märkiä unia Chiodosta korvaamassa Markkasta. Jotta soppa olisi täydellinen, Tarkki on lähiaikoina kärsinyt loukkaantumisista. Jos pahin skenaario käy toteen, Chiodo epäonnistuu taas ja Tarkilla ei ole tarvittavaa pelituntumaa tai itseluottamusta. Jos Kärpät hyvän runkosarjan jälkeen johonkin kaatuu, se kaatuu sekavaan maalivahtitilanteeseen.

Kaikkien joukkueiden pelien jatkuessa ja todennäköisesti ainakin osa näistä joukkueista pelaa mitalipeleissä, on tiedossa taas yksi kuuma kiekkokevät. Luonnollisesti muitakin mielenkiintoisia seikkoja on, mutta tämä nyt puhtaasti maalivahtien suhteen.