Aikanaan kirjoitin artikkelin Jere Karalahden silloisista sekoiluista. Nimesin artikkelini niin, että hovioikeuden päätöksen jälkeen olisin voinut hyvin jatkaa kirjoittamista. Nyt olen ollut tauolla kirjoittamisesta eikä hovioikeuden päätöstäkään ole tullut, mutta silti nyt on aivan pakko kirjoittaa se toinen osa. Tällä kertaa Karalahti on taas kerran median hampaissa huumeiden takia. Jos alkoholia ei lasketa mukaan, tämä on jo kolmas kerta miehen uralla: ensimmäiseksi mies käytti, sen jälkeen tuomittiin rahoituksesta ja nyt miestä syytetään käytöstä, hallussapidosta ja/tai levittämisestä.

 

Jotta tämä artikkeli aukeisi lukijalleen, olisi syytä lukea pohjustus ja katsoa kuvat iltapäivälehtien artikkeleista. IS:n artikkeli löytyy esimerkiksi osoitteesta http://iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1616970

 

Tällä hetkellä ilmoille on tullut tieto siitä, että Karalahdesta on kaksi kuvaa aamuyöstä 7.3.2007. Toisessa kuvassa näkyy valkoinen minigrip pussi ja toisessa Jere, jonka silmät seisovat ja jolla on jotain toisessa sieraimessaan. Mietitäänpä tilannetta: mies on tuomittu huumausainerikoksesta nyt kahdesti, hän on viettänyt aikaa hämärien järjestöjen kanssa ja hän on polttanut päihteitten käytöllä monta siltaa takanaan. Nyt ilmaantuu kuva, jossa hänellä näyttäisi olevan jotain nenässään. Tässä vaiheessa moni laskee yhteen miehen historian ja kuvan välittämän viestin: pakko sen on olla huumausainetta. Olosuhteita ei siis voi pitää erityisen mukavina tai välttämättä edes Karalahden kannalta katsottuna edullisilta.

 

Hämäristä lähtökohdista huolimatta pitää kuitenkin muistaa millä vuosiluvulla eletään. Tällä hetkellä suurelle yleisölle on näytetty kaksi melko huonolaatuista kuvaa, joista ei varsinaisesti pysty sanomaan varmuudella mitään. Jos tämä on ainoa todiste, niin heikoilla mennään. Ei olisi nimittäin mikään varsinainen taikatemppu tehdä Photoshopilla vastaavanlaisia ”todisteita” ketä tahansa vastaan. Toisekseen kuvien perusteella voidaan ehkä epäillä, mutta todistusaineistona tuo ei ainakaan maallikkoa vakuuta.

 

Vaikka pidän salaliittoteorioita hauskoina, en yleensä jaksa ottaa niitä todesta. Viihde ja todellisuus onkin syytä pitää erillään. Toisaalta tässä tapauksessa tuntuu olevan jotain vialla. Minkä takia syyttäjä lähtisi mediahuomion takia raskaaseen oikeusprosessiin näillä todisteilla? Ammattimiesten ollessa kyseessä motiivina tuskin on ainakaan henkilökohtaiset asiat, katkeruus tai mikään vastaava. Itse keksin vastaukseksi seuraavat seikat: A) Syyttäjällä on muitakin todisteita, B) tällä yritetään saada aikaan negatiivista mielikuvaa, joka vaikuttaa hovioikeuden päätökseen Jeren ”ensimmäisestä erästä”  tai C) syyttäjällä on vankka usko näihin todisteisiin. Tarkastellaanpa näitä yksitellen.

 

A)    Itse pidän tätä todennäköisimpänä vaihtoehtona. Pelkästään kaksi kuvaa ei tunnu kauhean vakuuttavalta ja tässä vaiheessa prosessia uusia todisteita saattaa ilmaantua jo pelkästään mediahuomion ansiosta. Lisäksi puheet juuri kokaiinista tuntuu oudolta: eikö kyseessä voisi olla esimerkiksi amfetamiini? Tästä pääteltynä joku paikalla olleista Jeren ”kavereista” on saattanut kertoa oman versionsa ja mahdollisesti pyrkinyt vähentämään omaa syyllisyyttään. Tässä tapauksessa ongelmana on kuitenkin sana vastaan sana periaate: Jeren sana vastaan hänen ”kaverinsa” sana ei olisi varsinaisesti pitävä todiste.

B)     Tämä kuulostaa aika paljon TV-sarjoista vedetyltä vaihtoehdolta. Oikeusprosessi vie kuitenkin rahaa, aikaa ja vaivaa, joten ajatus tuntuu melko naurettavalta. Toisaalta viime oikeudenkäynnin yhteydessä moni oli tyytymätön syyttäjään, joten tässä saattaisi olla paikka korjata hieman tuota tapahtumasarjaa.

C)    Maallikkona tämä kuulostaa vaikeasti uskottavalta, vaikkakaan ei täysin uskomattomalta. Ensinnäkään kuvista ei pysty varmuudella sanomaan onko Jeren nenässä kuivunutta räkää, kokaiinia, leivinjauhetta vai mitä. Toisekseen kuva minigrip pussista ei taida olla kauhean pitävä todiste: pussin sisältö voi olla mitä tahansa sallituista lisäravinteista aina huumeisiin. Toisin sanoen siis todistustaakka näillä kuvilla voisi olla järkyttävän suuri ilman muita todisteita.

 

Aika saa näyttää mitä tästä tapauksesta tulee. Todennäköisesti lähiaikoina taustat alkavat valottua ja meille tuulipukuisille kadunmiehillekin kerrotaan tarkempia yksityiskohtia. Siihen asti voimme vain spekuloida, väitellä tai jättää asian huomioimatta. Iltapäivälehdet saavat kuitenkin syytä juhlaan: uutisotsikoita ei pitäisi olla vaikea keksiä nyt muutamaksi viikoksi.